Ring Oss 08-245 254 00

Nyckel 6
Bereda och tillaga
- viktiga steg för Nyckelhålsmärkta måltider
Köket är kärnan för att nå framgång med maträtter som kan märkas med Nyckelhålet. I beredning och tillagning förvandlas råvaror till varma eller kalla måltider. Här ställs många krav, mindre salt och socker, lagom mängd fett av bra kvalitet, mycket fullkorn och grönt och rätter som håller rätt mängd energi. Det kräver kunskap och fingertoppskänsla av kockarna.
Bered och laga mer maträtter från grunden av råvaror som håller hög kvalitet. Det gör det enklare att själv bestämma mängden salt, socker, fullkorn och grönt i maträtten. Man väljer själv vilken sorts kött eller fiskråvara man vill laga av.
Laga med omsorg och lyft fram de unika smakerna som finns i varje livsmedel. Använd kryddor, gärna fräscha örter. Använd smakrika buljonger med liten sälta. Använd fett av bra kvalitet och mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och frukt.
Nyckelhålsmärkta maträtter ska vara näringsberäknade, då är det viktigt att man följer receptens råvaror och tar rätt mängd av de olika ingredienserna. Viktigt är också att metoder för beredning och tillagning följs. Ofta kan kryddning och andra mindre justeringar göras utan att näringsinnehållet påverkas, men görs större ändringar i beredning och tillagning måste näringsberäkningen göras om.
Livsmedel tillagas på olika sätt, det ger variation i smak och konsistens och det kan bli helt olika rätter av samma livsmedel.
Man steker för att få färg och fyllig smak. Vid stekning bör flytande fetter med balanserad fettsyresammansättning användas. Tänk på att panerat och friterat är gott men nästan omöjligt i Nyckelhålsmaträtter eftersom en enda panerad liten schnitzel suger upp ca 20 g fett.
En opanerad fisk eller köttbit däremot, innehåller mindre fett efter stekningen än före eftersom fett smälter ur livsmedlet under tillagningen.
Ugnsstek och rosta, då behövs inget eller minimalt med fett.
Ångkoka eller använd snålt med vätska vid tillagning av grönsaker. Vatten lakar ur de vattenlösliga vitaminerna och ibland även mineraler.
Ha koll på innertemperaturer och temperaturen runt livsmedlet.
Ha koll på tiden för matlagningen och laga om möjligt i direkt anslutning till servering.
Undvik varmhållning. Det ger sämre näringsinnehåll och försämrar smak, färg och konsistens på maten. Det ger missnöjda matgäster och kan öka matsvinnet.
Organisera arbetet och styr processen så att maten kan serveras nytillagat med härliga dofter, fina färger och goda smaker. Helt enkelt en lustfylld måltid.